Min lärare sa alltid att man inte ska blanda apelsiner och äpplen. Vad menade han med det egentligen? Han var ju svenskalärare och skulle uttrycka sig tydligt. Det var något han tryckte på när vi skrev våra uppsatser och bokrecensioner. Han var väldigt tydlig när han pratade om det hårbetäckta könet och hur vi i litteraturen skulle finna många eufemismer kring ämnet. Hur exempelvis gamla barnsagor byggdes upp i hur barn upplevde livet. När någon var elak var det som första gången när mamma sa nej till något vi verkligen ville. Ett annat exempel är när en droppe blod är en eufemism till tonårsflickors första menstruation. 

Är allting påhittat eller ska vi vara beredda på denna mix av syftningar och hänvisningar till författarens innersta tankar. Varför blandas allting till en sån grad att det är svårt att finna syftet med det egentligen, varför kan inte det vara raka svar och frågor. Att blanda apelsiner och äpplen kan vara härligt men också förvirrande för det finns väl alltid minst två sidor av ett träd?

4 Responses

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *