Två fingrar upp. Några ögonblick senare står whiskyn framför henne. Snabbt kommer två isbitar också. Bartendern vet exakt hur hon vill ha sin whisky, vilken sort, årgång och vilket glas. Hon hade faktiskt lämnat in ett eget glas till baren när hon bestämt sig för att det här skulle bli hennes nya stambar. På det här stället hade de hennes absoluta favorit, en artonårig Laphroig från Skottland som hade en härligt rökig smak med någon ton av fat i bakgrunden. Hon älskade vad isbitarna gjorde med whiskyn, de tog långsamt fram de andra smakerna i drycken. Denna långsamhet gjorde att hon kunde njuta av den under en längre tid.

Det var inte ovanligt att hon kom hit efter jobbet på kommunen och beställde in whisky efter whisky. Efter tre fyra stycken skämde hon bort sig själv med riktig pubmat, stabbigt och mättande. Men ack så välsmakande efter några tårar stark alkohol, hon inbillade sig att alkoholen brände upp allt fett. Det var något hon hade läst på Internet för längesen. Där spenderade hon väldigt mycket tid, lite för mycket tid enligt hennes moder. Som tyckte att hon borde vara mer social och utåtriktad, vadå jag pratar ju med bartendern. Det brukade hon kontra med de dagar de träffas. Söndagarna är en helig mor och dotter-dag, söndagsstek till middag och dricka sherry efteråt. Deras gemensamma favorit Tradición Amontillado är en trettioårig sherry från Spanien och producenten Bodegas Tradicion. Väldigt ofta slutsåld och med ett innehåll av dyra exklusiva droppar sherry.

Deras enda egentliga gemensamma intresse är just alkoholen. Den binder dem samman och får dem att träffas varje helg för modern försöker alltid hitta något nytt spännande att dricka med dottern. Scannar av hyllorna i Systembolaget och frågar personalen om hon inte hittar det hon letar efter. De har snart gått igenom hela butikens sortiment i den lilla byn. Dottern däremot älskar just att beställa. Servicen som ingår och att titta på den stilige bartendern i sin vita skjorta och svarta väst. Vilken lyx att få säga några få ord och en annan människa utför det åt dig. En känsla av makt som hon bara har möjlighet att snudda vid i barer men skulle vilja ha mer av. Makt berusar kvinnan men hon har aldrig vågat ta steget ut att greppa efter den, bara att beställa får henne alldeles vimmelkantig och hon vet inte vad som skulle hända om hon fick någon annan makt. Därför ser hennes omgivning henne som platt och ointressant, därför sitter hon själv i baren och beställer whisky hon egentligen inte har råd med. Makt.

6 Responses

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *