Uppskattning förtjänar vi efter uppfyllda förväntningar, alternativt en oväntad handling som leder till något som kan likna lycka i någon form hos betraktaren respektive mottagaren. Vad det egentligen handlar om är sekundärt så länge vi gör något och ser till att kvoten av förväntning ständigt hålls på en behaglig nivå. Uttrycket ”lön för mödan” gestaltar vår fascination för verbet ”att göra”, det genomsyrar vårt samhälle idag. Vi glömmer ofta bort verbet ”att vara” vilket skapar en del psykologiska hugskott hos flertalet individer i samhället, till stora kostnader för gemenskapen.

Prokrastinering är verkligen inte svaret på problematiken med ångest i olika former eller ett ökat kollektiv välmående men istället är det en bekväm strategi att ta till i flera situationer. Speciellt när det kommer till vad vi karaktäriserar som arbete, och studier för den delen. I Umeå ser vi resultatet av prokrastinering i form av tomma hyllor där rengöringsmedel och städartiklar vanligen brukar stå. Att välja städ och disk framför studier ger tydligen ett välmående vida överlägset att studera just de minuterna och timmarna. Lite som att så morötter istället för att städa, trevligare än tänkt syssla.

 

Inom psykologin bedriver de anställda en hel del forskning på området och de har väl egentligen inte kommit fram till något, förutom att prokrastinering anses vara skadligt för samhället i stort och bör motverkas. Kanske med något nytt piller?

Utan något stöd vill jag påstå att rubriken betyder lite mer livslycka i nuet och i det långa loppet leder det säkerligen till att andra saker blir färdigställda. Mindre turistifierande av huvuden och dagar, mer flanerande.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *