Lovilda ler hjärtligt ut från Sandspollens lilla pärla till hytta, Fiskerhytta, i Hurumlandet. Hon har gett mig nya prioriteringar och val, sällan svårvalda. Ibland känns kroppen dock sugen på fler stigar mellan mosstäckta stenar och över åsar där vinden leker bland solstrålarna. Prioritering och val, det är verkligen inte svårt även om det ältas en del längs vägen.

Den 24 april kom vår dotter in i vårt liv, buren och född i Oslo. Nu, idag trillas hon i vår närmaste skog, tillika favoritområdet Lillomarka. Lekfulla smala stigar med babybjörn eller på barmarksvägarna där längdspåren dras av de ärrade travarna vintertid går vi med henne. Övergången mellan Nordmarka och Østmarka ger ett mer kuperat skogslandskap med många åsar i nordsydlig riktning med långa utsiktspunkter och frodiga raviner att dyka ned i. Här får vår dotter boltra sig i blåbärsris och längs porlande bäckar med klart källvatten från skogens överflöd. Växa in i vanan av trädkronor mot himlavalvet och tidens stillhet där dagar fungerar som minuter för höga träd som önskar leva i sekel istället för decennier. Klart hon måste växa innan boltrandet kan börja, fast ljuva dagar när så sker.

Med en liten flyr dagarna snabbare, otroligt men sant, än när vi levde som ungt par i huvudstadens yra. Eller vi levde till slut mer ute i skogen än bland vindlande gator med grönsaksförsäljare och bingohallar med förtäckta gatufönster. De bästa dagarna spenderades vid färskt vatten eller i en motbacke med skuggor spelandes över markvegetationens frodighet. Samma som nu, fast lite annorlunda.
Min kropp som kändes redo för mångt fler kilometrar i långsammare tempo än tidigare har i år fått känna på småbarnskapet. Ljuvlighet och härlighet naturligtvis, ger däremot färre antal löpsteg på stigarna där senor, muskler och skelett härdas med distanserna. Men prioriteringen är enkel, oavsett situation vill löpningen finnas med. För ett och ett halvt år sedan var det närapå otänkbart att utsätta mig för en ultra, på bara ett kort år kändes det plötslig realistiskt. Så snabbt prioriteringar och val ändras: infall eller bara nya insikter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *